değersizlik duygusu

Hayır Diyebilmenin Gücü

Hayır Diyebilmenin Gücü

Hayır.

Reddetmek, kabul etmemek, karşı çıkmak için kullanılan bir sözcük. Kullanım yerine göre etkileri ağır olabilir, ilişkileri bitirir, ilişkilerin başlamasını engeller, mutsuzluklar yaratır, kalpler kırar.

Beş harften oluşan basit bir kelimenin, bu kadar fazla ve yüksek etkileri olması baktığımız zaman çok şaşırtıcıdır. Dilimizin en etkili, en ağır kelimelerinden birisi ve bu kelimeyi günlük hayatta çok fazla kullanıyoruz.

Ancak belki de kullanmamız gerektiği kadar fazla değil.

Bu kelime, her ne kadar şaşırtıcı olsa da, ikili ilişkilerin dinamiğini oldukça fazla ve derinden etkileyen bir kelime. Durum böyle olunca, çoğu insan yeri gelince “hayır” demekten çekinir halde.

Bu, bizleri istemediğimiz durumlara sokan, hayatımızı güçleştiren, bizleri mutsuz eden durumlar yaratır.  

Karşıdaki insanları mutlu etmek için çırpınıp dururken, dönüp baktığımızda kendimizin mutsuz olduğunu görürüz.

Peki, neden diğer insanları memnun etmek için bu kadar çabalıyoruz?

Bunun da tabii ki beli başlı sebepleri var.

  • Sevgisizlik duygusu
  • Değersizlik duygusu
  • Yetersizlik duygusu

Karşıdaki insanı, olduğundan yüksek bir pozisyona koyarsak, ya da kendimizi olduğumuzdan aşağı bir pozisyona koyarsak eğer, o insanın bizimle iletişim kurmasını, bize değer göstermesini ve bizi sevmesini hayretle karşılayabiliriz.... Devam...

clearmind-uygulamasi-sayesinde-degersizlik-hissinden-kurtulun

Değersizlik Duygusu Problemi Nasıl Çözülür

clearmind-uygulamasi-sayesinde-degersizlik-hissinden-kurtulun

Başkasının size verdiği değer sizin değerinizi belirlemez.

Değersizlik duygusu hakkında bir genelleme yapılacak olursa çoğunlukla kadın-erkek ilişkilerinde yoğun olarak yaşandığını görmekteyiz. Bu duygunun temel sebebi, kendi düşüncelerimizden daha çok başkalarının bizim hakkımızdaki düşüncelerini önemsememizden kaynaklanıyor. İnsanlar bazen ikili ilişkilerde çıkan aldatılma, istediği değeri görmeme gibi sorunlar sonrasında kendisinin değersiz olduğu kanısına varabiliyor. Bu düşünce tarzı oldukça sakıncalı olup sizlerin ruh halinizi çok kötü bir şekilde etkileyebilir. Bu ruh halinden kurtulmak istiyorsanız kendinize şu soruyu yöneltebilirsiniz;

  • Benim sevgilim bana değer vermiyor ise bu beni değersiz yapar mı?

Değersizlik duygusu problemini çözümlemek için öncelikli olarak ‘Bir kişi bana değer vermiyorsa, bu benim değersiz olduğum anlamına gelmez’ düşüncesini içselleştirmemiz gerekmektedir.

Mesela bir anne bebeğine değer vermiyorsa, o bebek için “değersiz bir bebektir” diyebilir miyiz? Elbette diyemeyiz.

Değersizlik duygusu sadece ilişkilerde değil çocukluk dönemlerinde de sık sık karşılaştığımız bir sorundur. Fakat ilişkilerde değersizlik ile çocukluk arasında çok önemli bir bağlantı vardır. Eğer ki ilişkilerinizde değersizlik duygularına kapılıyorsanız büyük olasılıkla çocuklukta yaşadığınız bir sorun var demektir.... Devam...

Değersiz mi Hissediyorsunuz? Değersizlik Duygusundan Kurtulmak

Kendinizi değersiz mi hissediyorsunuz? Öyleyse açık konuşacağım:

Kandırıldınız. Evet, evet. Kandırıldınız, değersizlik duygusu ile ilgili bilinçaltınıza bir oyun oynandı ve siz de bu oyuna geldiniz. Üstelik o sırada küçüktünüz ve aklınız bu oyunu çözmeye yetmedi. Nasıl mı? Gelin, anlatayım.

Öncelikle neden değersizlik duygusuna bu kadar kafayı taktığımı anlatayım. Kafayı bu kadar takıyorum, çünkü yaptığım bilinçaltı çalışmalarında danışanlarımın bir sürü sorunlarının altında yatan en önemli neden değersizlik duygusu çıkıyor.  

İlişki bağımlılığı probleminiz mi var? Nedeni büyük olasılıkla değersizlik duygusu.

Özgüven eksikliğiniz mi var? Nedeni büyük olasılıkla değersizlik duygusu.

Hayır demekte zorlanıyor musunuz? Nedeni büyük olasılıkla değersizlik duygusu

Kendinizden ödün mü veriyorsunuz? Nedeni büyük olasılıkla değersizlik duygusu

Sevgilinizin ya da eşinizin gözünde “cepte” misiniz? Artık nedenini söylememe gerek var mı?

Kısacası değersizik duygusu bizim hayatımızdaki davranış kalıplarımızı etkileyen en önemli kök nedenlerden birisi. Peki virüs gibi hayatımızın her alanına işlemiş bu duygunun kaynağı nedir?

Hiçbir kronik duygu kendiliğinden, durduk yere “hop diye” ortaya çıkmaz.... Devam...